Volg ons

FacebookPinterest

Twitter

Banners van partners


Dagen zonder vlees, dat is 40 dagen met zo veel mogelijk mensen wat minder vlees en vis eten. Meedoen kan van 1 tot 7 dagen per week. Elke dag telt immers. Met andere woorden, het hoeft geen connotaties op te roepen van de 40-daagse vastencyclus uit één bepaalde traditie. Het is zeker geen vasten, want wie zegt dat we geen vegetarische Bachanalen kunnen opzetten in die periode ? En wijn is zelfs veganistisch, dus hopla, extra punten!

In alle ernst : zo'n vegetarisch experiment stelt ons in staat om:


- samen culinaire ontdekkingen doen


- samen een statement maken over de overconsumptie en ongezonde levensstijl


- samen onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk verkleinen.

Waarom?
Vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering. De veeteelt stoot namelijk meer broeikasgassen uit dan de hele transportsector. Bovendien is het een erg inefficiënte manier van voeding. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, is deze actie een krachtig signaal dat wij burgers alvast onze verantwoordelijkheid willen nemen.
Dagen zonder vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes.
 En we hopen dat jij met ons mee wil doen! Het is nooit te laat om nog te beginnen. Zonder vasten ! Decadent vegi moet kunnen. 
En weet je dat de mensen achter de "dagen zonder vlees" actie, ook tips hebben voor wie alreeds vegetariër is? Aan hen vragen ze om eens op andere elementen van hun voedsel-voetafdruk te letten: geen voorverpakte appels kopen maar in bulk, bijvoorbeeld.

Geen of weinig dode dieren (in het bijzonder vlees) eten is een goed idee omwille van volgende redenen :

1.     Het is beter voor je eigen gezondheid: 'normaal' vlees zit vol stoffen die de industrie erin steekt en die er niet thuis horen. Daarenboven is teveel vlees eten niet goed voor van alles en nog wat, waaronder cholesterol
2.     Het is beter voor de dieren: iedereen weet intussen hoe vooral de industriële veeteelt de dieren be- of zelfs mishandelt
3.     Het is beter voor de planeet: dieren kweken op industriële schaal kost enorm veel energie en heeft een enorme voetafdruk.
4.     Het is beter voor het klimaat: de industriële veeteelt voor al dat vlees dat we vooral in het Westen eten (maar meer en meer ook elders in de wereld) is verantwoordelijk voor minstens 10% van de globale menselijke broeikasgassenuitstoot
5.     Het is beter voor anderen die in het globale zuiden leven: het internet staat vol van de verhalen hoe industriële veeteelt, of bv sojateelt, in bv Latijns Amerika door grote bedrijven wordt uitgebouwd ten koste van bv oerwouden maar ook de boeren die meestal zonder boe of ba van hun land gejaagd worden.

Als je dan toch af en toe graag vlees eet dan is biologisch uiteraard beter, althans op een deel van bovenstaande criteria.Meer info bij Gerrit Spriet Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., verantwoordelijke studiedienst/ecologie bij Open Vld.