Volg ons

FacebookPinterest

Twitter

Banners van partners

Van de straten in New York tot de paden van de Zwitserse Alpen, van São Paulo tot Parijs, Peking of Sydney, mannen en vrouwen, kampioenen en amateurs... elk jaar zijn er miljoenen mensen die hardlopen. Of het nu gaat om prestigieuze en groots georganiseerde marathons of om de buurvrouw die door het park jogt, lopen is helemaal ingeburgerd in onze maatschappij.

Nog geen vijftig jaar geleden was dat nochtans helemaal anders: lopen was voorbehouden voor mannen, beperkt tot stadions en met strikte, soms absurde regels. Aan de hand van onuitgegeven getuigenissen en archiefbeelden vertelt 'Free to Run' voor het eerst het verbazingwekkende verhaal van het hardlopen gedurende de voorbije 50 jaar. Over de strijd van vrouwen om te mogen lopen, het ontstaan van veldlopen en marathons tot de booming business die lopen tegenwoordig is. Of hoe een marginale en militante daad een universele passie werd.

Regisseur Pierre Morath – zelf een fervente loper sinds zijn 15de – combineerde zijn opleiding als historicus met zijn passie voor lopen. De geschiedenis van het lopen functioneert als een fascinerende spiegel van belangrijkste maatschappijevoluties de voorbije decennia. 'Free to Run' is een inspirerende ode aan het hardlopen én een getuigenis van een mentaliteitswijziging over de jaren heen.