Volg ons

FacebookPinterest

Twitter

8 december, tijd voor ons kerstfeestje in Taverne ’T Voorhuys in Merksem. Met 27 personen maakten we er een gezellig avondje van... Tijdens het aperitief heeft Karin Claeyssens, huidig voorzitter de nieuwe samenstelling van het bestuur besproken en de goedkeuring gevraagd van de aanwezigen. Iedereen akkoord op voorwaarde dat de "service" dezelfde blijft.  Dan konden we beginnen aan het 4-gangen menu. Dat was heel lekker en werd zelfs voor alle aanwezigen samen opgediend. Ondertussen hebben we de lijst met een 12 tal activiteiten doorgegeven met de vraag aan te kruisen wat ze graag wilden. Een stadswandeling door Antwerpen met de naam “DORST”  kreeg de meeste stemmen. Dan een bezoek aan het nieuwe DIVA museum open vanaf 17/5/2018. Verder kreeg een bezoek aan een koffiebranderij en het gevangenismuseum in Merksplas evenals een bezoek aan het Kasteel van Marnix van Sint Aldegonde heel wat stemmen. Nog veel punten voor een bezoek aan een edelhertenfokkerij bij Mechelen en een steenbakkerij museum in Boom. Ook met de waterbus van Antwerpen naar Kruibeke en daar dan een activiteit proberen organiseren moeten we op ons programma zetten. Dus keuze genoeg nu nog uitzoeken wat we kunnen regelen. Onze jaarlijkse tocht met de huifkar in Lier dit keer met een bezoek aan de St Gummaruskerk met schatkelder dat wil iedereen er bij hebben. En voor februari ligt een bezoek aan het nieuwe Havenhuis al vast. Het was bijna middernacht toen de laatste het restaurant (dat ondertussen al leeg was) verlieten. Een geslaagde avond. Volgend jaar zeker terug in dit restaurant.

Op 29 november organiseerde de provinciale geleding Limburg haar jaarlijkse activiteit in het kader van de Week van de Week van de Vrije Smaak. Dit jaar lag de focus op "Griekse olijven en olijfolie". In de "toekomst" zal meer en meer belang worden gehecht aan een gezonde levensstijl. Marina Parmakis, geboren en getogen in Limburg maar met Griekse roots, speelt in op die trend door zuivere, biologische Griekse producten aan te bieden. Ze  ging in haar voordracht dieper in op de typische Griekse specialiteiten zoals tarama, tzatziki, zongedroogde olijven, Griekse kruiden, konfijt, honing, olijven en olijfolie,… maar er was ook ruim gelegenheid om te proeven van al deze Zuiderse, biologische lekkernijen, dit alles in combinatie met een fris glaasje wijn.  Niet minder dan 75 dames waren aanwezig en genoten van de boeiende uiteenzetting, met een vleugje zon op een gure herfstdag.  

De toekomst is “veggie” en dat hadden de dames van Vlaams-Brabant goed begrepen. Zo organiseerden we op 25 november twee vegetarische kookworkshops voor beginners. EVA vzw heeft hierin jarenlang expertise dus besloten we hiervoor met hen samen te werken. We kregen een eenvoudig én lekker menu voorgeschoteld: walnotenpaté, bladerdeegje gevuld met champignons, look, ui en peterselie, taijine met kikkererwten, pastinaakpuree,… én als dessert chocolademousse en kokoscake met peren. Dit alles in combinatie met een heerlijk glaasje wijn en fijn gezelschap! Meer moet dat niet zijn…
Op het menu in Antwerpen: bezoek aan de tentoonstelling “Antwerpen à la carte” in het MAS, lunch in “De Burgerij” en daarna een haventour met een bezoekje aan het pittoreske dorpje Lillo. De expo "Antwerpen à la carte"  legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?  Het namiddag gedeelte, een bus tour door de haven van Antwerpen met de nodige deskundige uitleg, was uitermate boeiend! Ook het nieuwe havenhuis was impressionant!    
Met 13 personen waren we paraat voor een wandeling door de Erfgoedbibliotheek – van de magnifieke Nottebohmzaal langs de indrukwekkende magazijnen met diverse dagelijkse kranten van vele jaren, de microfilmzaal en de leeszaal. Er gingen deuren open die anders gesloten blijven en we konden met eigen ogen zien hoe anderhalf miljoen boeken gekoesterd, bewaard en ter beschikking gesteld worden. In de leeszaal kunnen alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience geraadpleegd worden. Ook de digitale databanken kunnen doorzocht worden. De collectie van de Erfgoedbibliotheek is zeer rijk en gevarieerd. Naast een uitgebreide collectie boeken bezit ze enkele bijzondere objecten die permanent in de Nottebohmzaal worden tentoongesteld: de 500 jaar oude globes van Blaeu, de Egyptische kast, borstbeelden, een replica van de kaart van Antwerpen van Virgilius Bononiensis en het oudste stuk uit de collectie, een Egyptische papyrus uit de 21ste dynastie. De Nottebohmzaal op zich is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. Al die oude boeken: heel indrukwekkend!!!! Als je daar een boek wil bekijken moet je het wel op voorhand aanvragen en de boeken mogen de zaal niet verlaten en moeten met handschoenen aan bekeken worden. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. De twee uren rondleiding waren zo voorbij mede door de goede uitleg van de gids.