Volg ons

FacebookPinterest

Twitter

In het weekend van 17 en 18 juni trokken de dames van provincie Antwerpen naar Ieper en omstreken, ter nagedachtenis van WO I ('14-'18). We startten deze cultuur 2-daagse met een bezoek aan het Memorial Museum in Passchendaele, met aansluitend een bezoek aan de begraafplaats "Tyne Cot." 's Avonds trokken we naar de Menenpoort om de "Last Post" bij te wonen, heel indrukwekkend en aangrijpend... Op zondag begonnen we onze dag met een bezoek aan het Flanders Fields Museum in Ieper. Nadien trokken we naar Diksmuide met een rondrit langs de Ijzertoren, de Dodengang, begraafplaats Vladslo en begraafplaats Keiem, ... Een goedgevulde 2-daagse waar we meermaals heel stil werden van al die bijzondere indrukken...    

Op 6 juni bezochten we met afdeling Antwerpen de opera. Eerst kregen we geschiedenisles van het gebouw en de omgeving begin 1900.  Op de plaats waar de opera nu staat, stond vroeger de Criée    (een overdekte markthal). Dat hele mooie gebouw werd afgebroken en verhuisde naar de Van Wesenbeekstraat. Het nieuwe opera gebouw werd tussen 1904-1907 in neo-barok stijl gerealiseerd. De officiële inhuldiging vond plaats op 17/10/1907. De naam werd dan "Vlaamse Opera” en vanaf 1920 “ Koninklijke Vlaamse Opera”. Voorheen werden de voorstellingen gehouden in de Bourla schouwburg in het Frans. Daar werd in 1933 de Franse opera opgeheven. We werden gegidst door een wirwar van verdiepingen, gangen en technische lokalen tot we op het podium stonden. Het operagebouw beantwoordt aan een drieledige structuur, met achtereenvolgens de inkomhal en het bovenliggende foyer in rotondevorm, het grote auditorium bestaande uit een parterre, drie balkons waarvan het eerste met loges, en twee amfitheaters, en tenslotte de toneeltoren. Twee maal drie gescheiden trappenhuizen verzekeren in de voorbouw de circulatie van het publiek tussen de inkomhal, de balkons en amfitheaters; in de achterbouw staan twee trappenhuizen ter beschikking van personeel en artiesten. Voor de structuur werd in hoofdzaak gebruik gemaakt van staalconstructies, in combinatie met gewapend beton. Van bij de opening was de "Vlaamse Opera" volledig uitgerust met elektrische verlichting .Een heel aparte gewaarwording. Ook de zeer opmerkelijke akoestiek deed ons versteld staan. Na de rondleiding hadden we nog een gezellige babbel in het aanpalende café “ Gustav” dat vroeger een verbinding had met de opera.
Met volle goesting trokken we op zaterdag 10 juni met een 50-tal liberale dames (en enkele heren) richting Diest! Ons humeur zat alvast goed want we konden rekenen op een stralende zon! En we arriveerden zelfs 10 min vroeger dan voorzien in Diest... omdat iedereen zo goed op tijd was aan de stopplaatsen! Des te langer konden we genieten van ons gezellig dagje uit! Aangekomen in Diest, werden we hartelijk verwelkomd door de voorzitter van de Liberale Vrouwen Diest, Andrée Dewael en haar bestuur, alsook door Mevr Vanaudenhove en haar dochter, Pascale. We werden getrakteerd op een koffie en een lekkere koffiekoek... de dag was goed ingezet! Ook kersvers Open Vld voorzitter Sabine Meyssen kwam ons graag welkom heten. Daarna was het tijd om Diest beter te leren kennen, vooral de heraanleg van de Demer en het Begijnhof waren "eyecatchers." Diest telt ongelooflijk veel mooie historische gebouwen, maar ook ook heerlijke groene plekjes waaronder het Warandepark. Blij verrast waren we met wat Diest te bieden had! De gidsen waren stuk voor stuk boeiende vertellers en zelf ook heel fier op hun stad.. én terecht! Een topdag!      

 

Donderdag 15 juni, stralende dag om samen met Liberale Vrouwen West-Vlaanderen op uitstap te gaan. Op het programma stond een bezoek aan het museum van de Stichting Folon (zeer interessant) en een rondleiding in

de prachtige tuinen van het kasteel van Terhulpen. Onder de middag genoten we  op het terras van een lekkere lunch en op de terugweg hielden we nog even halt in Waterloo. De sfeer zat goed, een boeiende dag, iedereen was tevreden. 

 

 

Met 150 mensen trokken we op 7 juni naar Sint-Truiden. De zon was alvast van de partij, dus het begon al goed... én werd alleen maar beter! We werden onmiddellijk getrakteerd op een glaasje bubbels en een heerlijk zandkoekje in de vorm van een appel of peer, typerend voor de streek... Daarna werden we gegidst doorheen het prachtig stadhuis en de mooie omgeving van Sint-Truiden. Daarna was het tijd voor een uitermate lekker diner in het Veilinghuis, na een woordje van schepen en Europees Parlementslid, Hilde Vautmans. Een meer dan geslaagde dag in Sint-Truiden!