Volg ons

FacebookPinterest

Twitter

Zelden gezien, terugkomen van vakantie en in Belgiekske is het niét grijs en regenachtig. Dat helpt zeker en vast om vrolijk en met goede moed weer aan de slag te gaan. Autumn, and the living is easy .... een parafrase van het beroemde liedje uit Porgy & Bess. En het heeft niks, maar dan ook niks te maken met klimaatopwarming. In het Ukkelse meetpunt hebben ze sinds het begin van de metingen in 1833 21 keer kunnen vaststellen dat we in september nog temperaturen boven 30 graden haalden. De meeste van die voorvallen waren aan het begin van de jaren 1900, en het record stond op september 1929 met 33,9 graden. Allemaal in onverdachte tijden toen we nog niet apocalyptisch bang waren voor een klimaatwissel. Toen heette het gewoon nazomer. Het woord alleen al geeft aan dat het een gekend en zich herhalend fenomeen was: een stukje zomer dat nàkomt.

In sommige landen heeft het fenomeen een meer intrigerende benaming. Indian Summer klinkt toch echt exotisch en avontuurlijk, nietwaar. Als kind zag ik daar het beeld bij van Indische vrouwen met stip op het voorhoofd die in tuinen met klaterende fonteinen en wuivende palmen zaten te nazomeren, misschien met die beroemde Indian Tonic om de dorst te lessen. In die tijd was onze cultuur nog niet volledig overschaduwd door die van de Indianenmoordenaars van over de plas, en lag het kinderlijke associatievermogen veel meer richting ex-Engelse kolonie.

In Rusland zeggen ze babje ljeto, wat oudevrouwenzomer betekent. En dat leggen ze zo uit: een kort stukje zomer dat nog volgt op een (ginds) toch al korte zomer, net als het korte geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft. Sic.

Ook in Duitse en Nederlandstalige contreien sprak men lang geleden van een oudewijvenzomer. Dat was VOOR de politieke correctheid natuurlijk.

Je kan natuurlijk altijd effe proberen om het woord een andere invulling te geven (zoals ook de Russen deden), en in Duitsland zeggen ze dan dat die oude wijven een vingerwijzing naar de oude plaatselijke mythologie, waar de schikgodinnen levensdraden weven of spinnen. Ziet u het verband met oude wijven en zomer ? Ik niet. Maar Duitsers zijn hardnekkig, en als je wil verzinnen ze nog wel een tweede vergoelijkende verklaring ... die te maken heeft met een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Wat dat met zomerse temperaturen te maken heeft ontgaat mij volkomen, tenzij die watergeest à la Ursula Andress met witte bikini plus witte haren uit de zee opduikt énkel in warme septembermaanden, maar wàt is dan toch weer de link met 'oud'? Ik snap er niets van. Komen die Duitsers met nog een andere uitleg : oude wijven breien en weven, net zoals de spinnen die bij laat zomerweer lange draden spinnen. Pff. Het blijft seksistisch. En trouwens, het zijn dezer dagen niet meer de oude wijven die breien, maar net de jonge hippe meiden.

Verder zal de zomer van 2016 de geschiedenis ingaan als 'de zomer van de boerkini (hetze)'. Hoe men er in geslaagd is om daar een héle zomer garen van te spinnen (let op de woordspeling die verwijst naar de oudewijvenzomer hahaha) is gewoon ongelooflijk. Als zomervliegen heb ik de verzoeken van me af moeten slaan om mijn stem mee in het 'debat' te gooien, om er een stuk over te schrijven, om er een persbericht aan te wijden. Alstublieft zeg. Speciaal voor jullie en alléén in dit krantje vat ik het hier in één zin samen : het is niet omdat we er niet voor zijn, dat we het ook moeten willen verbieden. En meer woorden moeten daaraan niet vuil gemaakt worden.